Leen Quist overleden

 

Leen Quist en Yvette Lardinois, 2012, voor zijn atelier in de Pijpstraat

Leen Quist en Yvette Lardinois, 2012, voor zijn atelier in de Pijpstraat

Op 11 april 2014 overleed Leen Quist. Leen was al enige tijd ziek en verhuisde eind 2013 naar zorg- en verpleegcentrum NieuwSandenburgh in Veere. Leen was een lieve vriend, maakte prachtig keramiek en was een gepassioneerd verzamelaar van hedendaagse keramiek.

Het werk van Leen Quist kenmerkt zich door strakke ‘container’vormen, gedraaid van porselein en gedecoreerd met cobalt blauwe lijnen. De keramische kommen, dekselpotten en schalen zijn in vele particulieren collecties en in openbare collecties te vinden zoals bij Museum Boijmans Van Beuningen, het Gemeentemuseum Den Haag en het Zeeuws Museum in Middelburg.
Met zijn partner Frans Koster deelde Leen een gezamenlijk passie: het verzamelen van hedendaags keramiek. Tijdens vakanties en vrije dagen gingen zij samen op pad en bezochten tentoonstellingen en ateliers van keramisten in binnen- en buitenland. Een van hun favoriete landen was Denemarken waar zij het Scandinavische keramiek bewonderden. Leen liep ook een korte periode stage in Denemarken. In de collectie Koster-Quist zit werk van o.a. Alev Siesbye Jensen (Denemarken), Lucie Rie (Groot-Brittannië), Arne Aase (Noorwegen), Lies Cosijn, Geert Lap, Johan van Loon en mijzelf. Het huis was er voor ingericht; alle kamers hadden vaste vitrines waar het keramische werk goed zichtbaar was. De collectie, die uit meer dan 500 stukken hedendaags keramiek bestaat, is bij leven geschonken aan Museum Boijmans Van Beuningen.

Leen Quist, collectie Zeeuws Museum (foto Ivo Wennekes)

Leen Quist, collectie Zeeuws Museum (foto Ivo Wennekes)

Leen was een bescheiden man, hij hield van de mooie dingen, liefst zonder franje, en van lekker eten. Hij kon goed koken en taarten bakken. De afgelopen jaren heb ik hem vaak bezocht. We hebben veel gelachen, spraken over de verzameling die in huis aanwezig was en onze gezamenlijke passie: keramiek! Leen kwam regelmatig in Vrouwenpolder bij mij op atelierbezoek. Op zijn verjaardag 4 september 2013 kwam ik langs met een bos met blauwe bloemen, want blauw was zijn favoriete kleur.

Leen Quist (foto Yvette Lardinois)

Leen Quist (foto Yvette Lardinois)

Leen had zijn atelier in de Pijpstraat op nummer 9 in Middelburg. De afgelopen 10 jaren, na het overlijden van zijn partner Frans Koster, werkte hij bijna niet meer en in 2012 heeft hij het pand verkocht. Voorjaar 2012 hebben we het atelier leeg geruimd. Tijdens deze klus kwamen heel wat herinneringen boven over de tentoonstellingen die hij heeft gehad, de mooie reizen met Frans, de leerlingen en de collega’s, waaronder de keramist Jan van Leeuwen, aan de scholengemeenschap Nehalennia. We keken samen naar zijn werk dat in het atelier aanwezig was, hij demonstreerde het kleine gereedschap, gaf Frank Asnes en mij uitleg over de ingenieuze handelingen die hij verrichtte met het moeilijke materiaal porselein en vertelde over het lijnenspel op zijn kommen en schalen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s